Hizmet olarak yazılım (SaaS) günümüzde yazılım geliştirmede baskın modeldir. SaaS’ın avantajları hem müşteriler hem de yazılım sahipleri için sayısızdır. Bir SaaS uygulamasını çalıştırmak için gereken tek şey bir internet bağlantısı ve oturum açma bilgileridir. Uygulamayı çeşitli cihazlara indirebilir ve hareket halindeyken kullanabilirsiniz.
Geleneksel yazılım lisansları müşterilerin tek seferde büyük bir meblağ ödemesini gerektirirken, SaaS yazılımı bunu gerektirmez.
Proje yönetimi SaaS yazılımı, ekiplerin görevleri daha iyi koordine etmesini ve tamamlamasını sağlar. Elektronik tablolarla karşılaştırıldığında, bunlar gerçek zamanlı senkronizasyon sağlar ve işi daha hızlı ve daha kolay hale getirir.
İşletmelerin süreçlerini kolaylaştırmak için kullandıkları teknolojiler ve sistemler kurumsal kaynak planlama sistemleri olarak adlandırılır. Tüm kritik süreçleri entegre ederek ve işletmeyi herkes için standartlaştırılmış bir süreç kullanarak çalıştırarak işletmelere kaynak planlamasında yardımcı olurlar.
Muhasebe, envanter, İK, CRM ve diğer karmaşık yazılım süreçleri bu karmaşık yazılım tarafından kolaylaştırılır. Oracle bulut ERP ve SAP bulut iki örnektir.
Etkili işbirliği ekip başarısı için kritik öneme sahiptir ve SaaS tabanlı işbirliği ve iletişim araçları ekiplerin sorunsuz çalışmasını sağlar. Google Workspace, Zoom ve Slack gibi uygulamalar, ekip üyelerinin farklı konumlardan ve zaman dilimlerinden bağlantıda kalmasına yardımcı olur.
Etki yaratan pazarlama, her işletmenin başarısı için kritik öneme sahiptir. Sosyal Medya Pazarlama Platformları ve analiz araçları gibi pazarlama araçları iş başarısı için kritik öneme sahiptir.
Pazarlama çabalarının performansı hakkında değerli bilgiler sağlarken aynı zamanda bir şirketin pazarlama çabalarını düzene sokarlar.
B2C SaaS Uygulamaları bulut tabanlı yazılım çözümleri yalnızca işletmelere yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda insanların boş zamanlarına ve eğitimlerine de katkıda bulunur.
Netflix bunun iyi bilinen bir örneğidir. Dünyanın her yerinden insanlar bu platformu herhangi bir cihazdan film ve dizi izlemek için kullanmaktadır.
İyi bilinen bir platform olan Spotify, SaaS İş modelinin bir başka örneğidir. Kullanıcılar düzinelerce türe ve çeşitli sanatçılardan binlerce şarkıya erişebilir, aksi takdirde her albüm ayrı olarak satın alınırsa çok pahalıya mal olur.
SaaS modeli birçok e-Öğrenim uygulamasında da yaygındır. SaaS tabanlı bir dil öğrenme uygulaması olan Duolingo buna bir örnektir.
Bulut tabanlı bir SaaS uygulaması geliştirmeden önce, bulut tabanlı bir uygulamanın temel adımlarını ve yönlerini anlamak çok önemlidir.
Bir SaaS uygulaması geliştirmenin ilk adımı ayrıntılı bir plan oluşturmaktır. Başarılı bir uygulama, doğru teknoloji yığınından daha fazlasını gerektirir. Kapsamlı bir pazar araştırması yapın, uygulamanın amacını ve hedef kitlesini anlayın ve ana özelliklerini önceden tanımlayın.
Planlama bir paydaşın sorumluluğu gibi görünse de, geliştirme şirketinizi bu erken aşamaya dahil etmek ve geri bildirimlerini almak fikrinizi şekillendirmenize yardımcı olabilir. Deneyimli bir geliştirme firması, yeni bir pazara nasıl girileceği ve bu pazarın nasıl geliştirileceği konusunda değerli bilgiler sağlayabilir.
Araştırma ve Geliştirme
Bu, planınızı analiz ettiğiniz ve yapılandırdığınız aşamadır. Geliştirme ekibinizin tam olarak ne inşa etmek istediğinizi anlamasına yardımcı olmak için dokümantasyon oluşturmayı gerektirir
SRS, oluşturmak istediğiniz SaaS yazılımının bir açıklamasıdır. Hem işlevsel hem de işlevsel olmayan yazılım gereksinimlerini içerir. Uygulamanın özelliklerini, teknik özelliklerini, hedeflerini, iş kapsamını ve kullanıcı gruplarını belirtir. Bu belgeyi hazırlamak için proje ekibi ve paydaşlar tutarlı bir iletişim sürdürmelidir.
Risk Değerlendirmesi ve Azaltma Planı: Bir SaaS uygulaması geliştirirken, potansiyel riskleri değerlendirmek ve bir hafifletme stratejisi oluşturmak kritik önem taşır.
Özellik Listesi: SaaS tahsisine dahil etmek istediğiniz tüm özelliklerin bir listesini yapın. Tüm bu özelliklerin uygulanması için geçecek süre ortalama olarak belirlenmelidir .
Maliyet Tahmini: Maliyet tahmini kritik önem taşır.
Hedef kitlenizin ihtiyaçlarını anlayın ve olumlu bir kullanıcı deneyimi için bu ihtiyaçları karşılayacak bir kullanıcı arayüzü tasarlamanız çalışmalarınızda daha olumlu sonuçlanmayı sağlayacaktır. Kullanıcı arayüzünü tasarlarken, hedef kitlenizin uygulamayı çalıştırmak için kullanacağı cihazları aklınızda bulundurun. SaaS uygulamaları hem mobil cihazlarda hem de bilgisayarlarda çalıştığından, kullanıcıların her yerden ve her zaman verimli bir şekilde çalışabilmesi için çeşitli çözünürlükler için tasarımlar hazırlamanız gerekecektir.
SaaS tabanlı uygulamanız için kullandığınız programlama dilleri, yazılımlar, çerçeveler, kütüphaneler ve geliştirme araçları teknoloji yığını olarak adlandırılır. Teknoloji yığınında veya mimarisinde bir şeylerin ters gitmesi oyunun kurallarını değiştirebilir.
Fikriniz ne olursa olsun ya da pazarlama ve satış ekibiniz ne kadar iyi olursa olsun, eğer teknolojiniz yeterli değilse pozitif yansımayacaktır.
HTML + CSS ve Javascript çerçeveleri, bugünlerde yazılım mühendisleri açısından ön uç bileşenleri oluşturmak için en popüler geliştirme araçlarıdır (Angular, React, Vue.js).
Arka uç için JavaScript (Node.js), PHP (Laravel), Ruby (Ruby on Rails) ve diğerleri gibi programlama dillerini ve çerçevelerini kullanabilirsiniz.
Karar verme ve strateji belirlemenin ardından, bir sonraki adım Bulut Tabanlı SaaS uygulamanızın geliştirilmesi ve test edilmesidir. Geliştiriciler ön uç ve arka ucu oluştururken, QA mühendisleri yazılımın her bir bileşeninin hem tek başına hem de bütün bir sistem olarak düzgün çalışmasını sağlar.
SaaS tabanlı yazılımların tek seferde değil yinelemeler halinde geliştirildiğini anlamak çok önemlidir. İlk olarak, bir MVP (minimum uygulanabilir ürün) oluşturulur ve tüm temel özelliklerle birlikte piyasaya sürülür.