Sunucu ve Çevre Birimleri

Bilgi işlemde sunucu ve çevre birimleri, bir bilgisayar ağının parçası olan ve aynı bilgisayardaki diğer bilgisayarlara istasyonlar veya istemciler adı verilen belirli hizmetleri sağlayan bir bilgisayar olarak bilinir. Böyle bir bilgisayar aynı fiziksel bilgisayar (donanım) içinde çalıştığı sürece, farklı istemcilerden gelen istekleri işleyebilen ve birden fazla sunucunun (yazılımın) aynı anda çalışabilmesi için zamanında yanıt verebilen özel bir uygulamaya sahip olmalıdır.

Sunucu ve çevre birimleri, görevleri mevcut kaynak sağlayıcılar arasında bölerek bir istemci-sunucu iletişim modeli (veya “mimarisi”) üzerinde çalışır, böylece müşterilerine, verilere, özel bilgilere ve yazılım gibi belirli kaynaklara erişme ve bunları paylaşma fırsatı sunar. Örneğin, web sayfaları ve e-posta hizmetleri bu şekilde çalışır.

Genel olarak, sunucu ve çevre birimleri kullanılabilirliklerine bağlı olarak tahsisli ve paylaşımlı olarak sınıflandırılabilir. Özel sunucular, müşteri isteklerine hizmet etmek için tüm donanıma ve işleme kaynaklarına sahip sunuculardır; Paylaşımlı sunucular ise ağ üzerinden istemcilerden istek alan ve ağ dışı işlemlere yerel olarak katılan sunuculardır.

Sunucu ve çevre birimleri konusunda geniş bir bilgilendirme ve eğitim talebiniz olduğunda Beyaz Bulut Bilişim olarak firmamızdan destek alabilirsiniz. Konu ile ilgili ücretsiz randevu oluşturarak deneyim ve birikimlerimizden fayda sağlayabilirsiniz.

Bir Sunucunun Özellikleri

Sunucu ve çevre birimleri ağ istemcilerinin taleplerini karşılamaktan sorumlu bilgisayarlar olduğundan, temel özelliklerinden biri, ağın her zaman çalışabilmesi için kaynaklarının sürekli olarak kullanılabilir olması gerektiğidir. Başka bir deyişle, her zaman açık, her zaman kullanılabilir olmalıdırlar. Bazen bir web sayfasının veya kaynaklarının yüklenmemesinin nedeni de budur: bir sunucu başarısız olursa sorumlu olduğu ağın belirli bir kısmı istemci tarafından kullanılamaz hale gelir.

Öte yandan sunucu ve çevre birimleri, genellikle çok sayıda istemci isteğini minimum gecikmeyle işlemek için yeterli işlem gücüne sahip üst düzey bilgisayarlardır. Bu aynı zamanda, onu çalışır durumda tutmak için sürekli bir elektrik kaynağına ve diğer fiziksel kaynaklara sahip olmak anlamına gelir. Aslında, çoğu durumda sunucular, iklimsel olarak bile bunun için çok iyi koşullandırılmış bölmelerde depolanır, yeterince soğuk ve tozsuz bir ortamda sistem aşırı ısınmayacaktır.

Sunucular, belirli bir ağdaki istemcilerin isteklerine katılmaktan ve her istemcinin ihtiyaç duyduğu bilgilere veya çevre birimlerine erişebilmesi için mevcut kaynakları yönetmekten sorumludur. Bu anlamda sunucular çok farklı işlevlere sahip olabilir, örneğin:

Sunucu Türleri

Dosya sunucuları; Dosyaları veya bilgi dosyalarını depolar ve bir ağa beslerler. Aktif Dizin/Etki Alanı sunucuları. Ağ, kullanıcıları, bilgisayarlar ve dahili gruplar hakkındaki bilgileri yönetirler.

Yazdırma sunucusu; Bir ağ için bir dizi kullanılabilir yazıcıyı yönetir ve bunlara erişim ile yazdırma durumunu yönetir.

Posta sunucusu; Bir ağdaki istemcilere giden ve gelen e-posta akışını yönetir, mesaj gönderip alır ve geçmişlerini saklar.

Proxy sunucu; İşlevi, ağda bulunan web sayfalarının bir kopyasını yedeklemek, geçici olarak depolamak ve önbelleğe almak, bu sayfalara erişimi hızlandırmak veya başarısız olunması durumunda veri kurtarmaya izin vermektir.

Web sunucusu; Bir veya daha fazla web sayfası için gereken içeriği depolar ve istemci tarayıcılarının bir web sitesini “oluşturabilmesi” için düzenli erişimi yönetir.

Web sunucuları ayrıca istemci tarafından talep edilen verileri barındıran sunucu ile bilgisayarları arasında aracılık yapan ve iyi bilinen HTTP (Köprü Metni Aktarımı) gibi çeşitli veri protokolleri aracılığıyla bağlantılara izin veren, İnternette günlük olarak kullanılan programlardır. Başka bir deyişle, bunlar bir İnternet kullanıcısının tarayıcısı ile aradığı veya ihtiyaç duyduğu bilgilerin bulunduğu yer arasında aracılık eden programlardır.

Dns sunucusu; Bir etki alanı adını kendisine bağlı bilgisayarların (web sunucuları) bir dizi IP adresiyle ilişkilendirmek için gerekli bilgileri depolar.

DHCP Sunucusu; Bir ağa bağlanan istemcilere dinamik (değişen) IP adresleri atamaktan sorumludur.

Ftp sunucusu; Kullanıcılar hakkında belirli bilgileri depolar ve bilgisayarlar arasında özel erişime izin verir.

Doğru sunucu kullanımları ve sunucular hakkında en geniş ve detaylı bilgilendirmeler için Beyaz Bulut Bilişim firmamızdan destek alabilirsiniz. Bizlere ulaşarak eğitim imkanından faydalanabilirsiniz.

20 yıllık tecrübemiz ile Beyaz Bulut Bilişim olarak gelişen ve yenilenen teknoloji, bilişim, bulut alanında “sınırsız beklentilere sorunsuz çözümler” sunmaktayız.

İletişim

Beyaz Bulut Bilişim Ltd.Şti.

Adres: Siyavuşpaşa Mah. Gülhatmi Sk. No:11 Bahçelievler – İstanbul

Email:
bilgi@beyazbulutbilisim.com

Telefon:
0 (532) 703 9886
0 (532) 517 2232

Microsoft Partner
Bizi takip edin!
Copyright @ 2019 Beyaz Bulut Bilişim. Tüm Hakları Saklıdır.